Kişisel Bilgi Yönetimi Bülten 20: Ne yapmaya çalışıyoruz?

Aşağıda kısa bir anket bulacaksınız. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar bana önümüzdeki aylarda hangi yönde emek harcamak gerektiği konusunda iz açacak.

Kişisel Bilgi Yönetimi Bülten 20: Ne yapmaya çalışıyoruz?

Geçtiğimiz aylarda yayınladığım 19. bültenin ardından epey zaman geçti. Bu sessiz dönemden dolayı hepinize bir özür borçluyum.

Bu süre içinde Kişisel Bilgi Yönetimi kavramı ve not alma pratikleri üzerine konuştuğumuz yaklaşık iki yıllık dönemi gözden geçirdim: Öncelikle konunun amaç ve bağlamı, yani neden böyle bir çabaya giriştiğimiz ve bunun bizlere sağlayacağı katma değer üzerine konuştuğumuzu gördüm.

İkinci safhada ise biraz daha teknik konulara girip 'nasıl?" sorusuna odaklandık. Bu keyifli uğraş için kullanabileceğimiz araç, yöntem ve yaklaşımlar üzerinde durduk ve bu arada da konunun içinde geçen (yeşil kalan not, dijital bahçe vb) kavramları anlamaya çalıştık. Geride bıraktığımız iki yılda üzerinde konuştuklarımızı düşünüp, bülten ve videolara gelen yorum ve yanıtları incelediğimde artık Türkiye'de bu konu üzerine belirli bir farkındalık oluşmaya başladığını görüyorum.

Diğer taraftan konuyu ve kavramları genel olarak anlamış olsak da mikro ölçüde not almak denen pratiğin, daha geniş ölçekte de Kişisel Bilgi Yönetimi kavramının hayatımıza yaratacağı katma değerin netleşememiş olduğunu da fark ediyorum.

Bunun birkaç nedeni var ama en önemlisi konunun (adı üzerinde) 'kişisel' bir çaba olması durumu; herkesin beklentisi ve ihtiyacı farklı, dolayısıyla tüm sorunları çözecek tek bir çözüm yaklaşımı öneremiyoruz.

Bu aşamada hep beraber oluşturmuş olduğumuz bu küçük ama odaklı topluluğu farklı bir seviyeye taşımak için bir düşüncem var: Belirli konular, ihtiyaçlar, araçlar ya da ilgi gören teknik boyutlar üzerine odaklanan daha dar kapsamlı ve odaklı atölye çalışmaları yapmak.

Amacım bu süreci bir eğitim programına dönüştürmek değil; bu o kadar dinamik bir konu ki bugün öğrendiğiniz bir tekniğin sorunlarınızı tamamen çözeceğine ya da kullanma alışkanlığı geliştirdiniz bir programın yarın da sizin için aynı derecede anlamlı olacağını garanti edemiyorum. Dolayısıyla eğer bu konuda kolektif bir çaba harcayacaksak bunun farklı amaç ve ihtiyaçlar üzerine konuşarak vaka bazında çözümler üretmeye çalışmanın amaçlarımız açısından daha kapsayıcı bir yaklaşım olacağını düşünüyorum.

Bunu yapmak için öncelikle bu kitlenin şu anki durumunu, bakış açısını ve düşüncelerini öğrenmek önemli. Aşağıda kısa bir anket bulacaksınız. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar bana önümüzdeki aylarda hangi yönde emek harcamak gerektiği konusunda iz açacak.

Eğer soruları e-posta içinde göremiyorsanız anketi web tarayıcınızda açmak için lütfen buraya tıklayın.

Kısa zaman içinde görüşmek üzere.

Selam ve sevgilerimle.
Yalçın Arsan
Ağustos 2024

Read more

--- Yalçın Arsan'ın şahsi web sitesi, tüm hakları saklıdır © 2002 - 2024 --- Kurumsal web sitesi Arsan Danışmanlık