Kişisel Bilgi Yönetimi Bülten 1 - Bir kavram olarak 'Kişisel Bilgi Yönetimi'
Sohbet ve paylaşım kanalı Twitter kullanan, haberci olmayıp dünyadan haberi olan, fikir paylaşmayı seven, merak eden, okuyan, yazan, dünya hakkında konuşmayı seven biri olarak eksik bulduğum bir boyutu var: Uzun, detaylı ve arşivlenebilen içerik paylaşabilmek. Blog'dan makale bağlantısını tweet'lemek mümkün, ayrıca tweet serileri özelliği de bu ihtiyacı bir nebze gideriyor. Ama hiçbiri asıl karakteri hızlı bilgi paylaşımı olan Twitter gönderilerinizin belirli başlıklar altında arşivlenebilmesine yeterli değil. Gönderileriniz (bazen kendi yarattığınız) kalabalık içinde kaybolup gidiyor.
E-bülten fikrini bu anlamda önemsiyorum: Belirli aralıkla gönderdiğiniz, bir yerde arşivelenen, ürettiğiniz içeriği kapsayan, konu başlıklarının öne çıkabildiği, kimi size ait kimi rastlayıp anlamlı bulduğunuz değerli içerik için bir ev. Anlamlı bulduğunuz, unutmak ve kaybetmek istemediğiniz içerik seçkiniz. Kişisel Blog'unuz kadar köklü bir arşiv değil ama dönemsel olarak önem verdiğiniz içeriğe kolay ulaşılmasını sağlayacak kadar yol gösterici bir koleksiyon. Bu mecrayı ürettiğim içeriğin periyodik yayınladığım haritası ve günlük gibi kullanmaya çalışacağım.
İlk olarak odaklanmak istediğim konu Kişisel Bilgi Yönetimi, yabancı dilde kaynak takip edenler için: Personal Knowledge Management. Yıllardır üzerine çözüm üretmeye çalıştığım, son iki yıldır odaklandığım konu.
Not almak ve Kişisel Bilgi Yönetimi Üzerine:
Kısaca: Adına 'not alma" dediğim bir hevesim var; herşeye dair metinler yazıyorum. Son yıllarda bu notları düzenleyip işe yarar hale getirmeye, yeni notlarımın da belirli bir sistem içinde oluşmasına çabalıyorum. Araştırdıkça bu bağlamda teknolojinin geliştiğini gördüm ve işin içinde girdikçe konunun not almaktan çıkıp kişisel anlamda bir bilgi yönetimi çabasına (İngilizce adıyla Personal Knowledge Management) sınırlarına genişlediğini fark ettim. Bundan sonrası hızlı gelişti: Yıllardır aldığım, kaydettiğim, yazdığım, düşündüğüm, ileride üzerine yazmayı planladığım binlerce parçadan oluşan içeriğe el attım. Zorlu ve uzun bir çaba; merak edenler için bu konuda yazdığım ilk üç makaleyi aşağıya ekliyorum:
Notlarının içinde kaybolan adam | by Yalcin Arsan | Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe | Sep, 2020 | Medium | Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe
"Olum internet diye birşey varmış duydun mu? “Duymadım” dedim. Hakikaten de duymamıştım. “Nasıl bir şey o?” “Bilgisayardan giriyorsun, bilgiler var orada”
Not Almak ve Zettelkasten üzerine | by Yalcin Arsan | Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe | Medium
Not alma kavramının kişisel bilgi yönetimi açısından kullanımı üzerine, Zettelkasten ve benzeri yaklaşımlar hakkında bilgi ve kişisel görüş
Bilgiyi Dizginlemek | Yalcin Arsan | Ocak 2021 | Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe
Türkiye’de henüz tanınmayan ama özellikle içerik üreticileri tarafından kullanılan ‘kişisel bilgi yönetimi (personal knowledge management — PKM) adlı kavram
İlk makale not alma çabamın çıkış noktalarını anlattığım kısa hikayesi. İkinci yazı bu konuda bana ilham olan Zettelkasten metodu ve onun dijital çağdaki yorumu. Üçüncü yazı bilgiyi kişisel anlamda bir varlık olarak görmenin bize neler kazandırabileceği üzerine deneme. Bu konuda yazdığım diğer yazıları da sırasıyla paylaşacağım. Özellikle hızlı ilerlemek isteyenler için kısa videolar içeren oynatma listemi de aşağıdaki linkte iletiyorum:
Bu bültenin temel amacı
Bu bülteni (şimdilik) kişisel bilgi yönetimi konusuna odaklamak niyetindeyim; konunun 21.yy insanı için kritik olduğunu düşünüyorum. Hayatlarımızın gitgide karmaşıklaştığı günlerde kontrolümüzde olan tek kişisel sermayemiz bilgi, onun da doğası gereği işlenmeye, saklanmaya ve ihtiyaç olduğunda hızlıca geri çağırılmaya ihtiyacı var.
Eğer 'bilgi' kavramı ve bilgiyi kişisel anlamda kullanma amacı size ilginç geliyorsa beklerim; kim bilir belki de zamanla benzer düşünen insanların bir araya geldiği bilgi seven bir topluluk olabilmenin keyfine beraber varırız.
Sevgi ve saygılarımla.
Yalçın Arsan - Temmuz 2022