Köyde doğal ev yapma hevesi

Geçen yıl Behramkale’de bir köy evi aldık. O günden bugüne araştırıyoruz bunu nasıl adam edelim, yaşanır hale getirelim diye. Okuyoruz, soruyoruz, atölye çalışmaları araştırıyoruz, mimarlarla çalışıyor ve hatta projelendiriyoruz

Köyde doğal ev yapma hevesi

Geçen yıl Behramkale’de bir köy evi aldık. O günden bugüne araştırıyoruz bunu nasıl adam edelim, yaşanır hale getirelim diye. Okuyoruz, soruyoruz, atölye çalışmaları araştırıyoruz, mimarlarla çalışıyor ve hatta projelendiriyoruz. Hala netleştiremedik ne yapacağımızı, ne zaman ve nasıl işe başlayacağımızı. Ama epey bir bilgi birikimimiz oldu, olmaya da devam ediyor. Baktık ki kayıt altına almayınca kayboluyor detaylar, kaydedelim ki bir işe yarasın, biz keşfettikçe başkasına da faydalı olsun istedik. Umuyorum bu bir yazı dizisi olacak zaman içinde. Buyrun, okuyun, istediğiniz gibi faydalanın. İlk adım: Yıkalım mı onaralım mı?

Böyle bir projede öncelike şu soruyla karşı karşıyasınız: Onaralım mı yoksa baştan mı yapalım? Çok düşündük bunun üzerine ve ilk aşamada şuna karar verdik: Bir mimarla çalışıp kontrollü şekilde ilerleyelim, uygun bir takvimle evimizi yapalım.

Ve yaklaşık 4 aylık uzun ve epey gitti geldili bir süreç sonunda karşımıza yıkıp yeniden yapma senaryosu üzerine kurulu şöyle bir proje çıktı:

Her şey çok güzel, her şey şahaneydi.

Aslında fazla şahane: Mimarımız Tolga istediğimiz her şeyi doğru anlayıp projelendirdi ama bütçesi bizim hedefimizin tam 3 misliydi! Daha kötü haber: Henüz ilk hesap aşamasında böylesi bir sapma demek, muhtemelen sonraki adımlarda daha da büyük bir fark olacağının bir işaretiydi aslında.

Yani olmayacak bir işe giriştiğimizi, süreç başladıktan yaklaşık 5 ay sonra fark ettik 🙁

Sil Baştan

Durum böyle olunca iş başa düştü, yani sil baştan bir yaklaşımla evimizi daha düşük bir bütçeyle yapmanın yollarını aramaya, farklı yaklaşımlar araştırmaya başladık. Kerpiç evlerden kum torbalarıyla yapılan evlere, hafif çelik bazlı imal edilen hazır prefabrik evlerden ağaç evlere kadar geniş bir yelpazede yer alan çok sayıda seçenek değerlendirdik. Bu süreç hala devam ediyor (bu satırları Temmuz 2017’de yazıyorum).

Ve dün düşünürken fark ettim ki daha da devam edecek, hatta evi yapıp bitirsem de, farklı ölçek ve içerikle de olsa bu arayış devam edecek, yaşadığınız yerle ilgili beklentilerinizin tam olarak çözülmesi ve bitmesi diye bir durum yok. Diğer fark ettiğim bir önemli nokta da seçeneklerin sonsuzluğu ve çokluğu. Bu öyle önemli bir boyut ki sizi aramaktan soğutma potansiyeli taşıyor. Birbirinden çok farklı yollar hepsini birden değerlendirmeyi zorlaştırıyor, öyle olunca da bu sevdadan vazgeçip işi bir bilene yaptırma eğilimi artıyor insanın; beynimiz belli bir seviyeden fazla bilgiyi bir anda işleyip faydalı hale getirmekte zorlanıyor.

Bu nedenle karşılaştığım bilgi ve yöntem seçeneklerini kendi açımdan faydasına göre değerlendirerek sınıflamak ve kaydetmek istedim. Açıkçası bu sürecin ne kadar süreceğini tahmin edemiyorum, ama son 6 ayda yaşadıklarım bana ağır adımlarla gideceğini ve en az 1 yıl sürecek bir döneme baktığımızı söylüyor. Bakalım göreceğiz…


Güncelleme: Bu yazı büyük bir onarıma girişmeden geçireceğimizi varsayarak evimizin içine bir boya badana yaptırdık, banyosunu ve güneş enerjisi ile çalışan sıcak su sistemini baştan yaparak onardık. Evi ne hale getireceksek getirelim bunların zaten gereken yatırımlar olduğunu düşündük. Henüz evimizde yaşamıyoruz ama sık sık gidip eşya taşıyor ve basit onarımlar yapıyoruz.

Meraklısına: Önümüzdeki hafta sonu (14 Temmuz’da) Ormanda Ev Yapımı isimli bir atölye çalışmasına katılıyorum. Bu atölye programının detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu çalışmadan sonra evin yapımı ya da onarımı ile ilgili daha net bir yön çizebilmeyi umuyorum. Şimdilik her ihtimal masada ama bina o kadar kötü durumda ki nereye elimizi atsak elimizde kalıyor. İlk aşamada aklımdan geçen binanın bir kısmını kademeli olarak yıkıp sadece kritik (tuvalet, mutfak ve giriş gibi) alanlarını koruyarak yeni ve daha nitelikli bir yapıya dönüştürmek.

Nasıl mı yapacağız? Bu sorunun yanıtı henüz ben de bilmiyorum. Bu bir keşif süreci, yanıtları buldukça paylaşacağım.

Merak edenler izlemeye devam etsin, etmeyenler bize şans dilesin 😉

Bu yazı dizisinin diğer bölümleri:

Köyde doğal ev yapma hevesi — 2
Gittim geldim Kaz Dağlarına. “Ekolojik Mimari — Ormanda Ev Yapma” atölyesi adında bir çalışmaya katıldım. 9 gün boyunca kestik, ölçtük, biçtik, çaktık, diktik, yerleştirdik.
Köyde doğal ev yapma hevesi — 3
Nasıl oldu anlamadım ama oldu: İki hafta içinde kaba inşaatını bitirdim Behramkale köyündeki evimin
Köyde Doğal Ev Yapma Hevesi — 4
Bu yazı serisine başlayalı altı ay olmuş. Evi yapma proje için fiili olarak harcadığım zaman da (aralıklarla olmak üzere) aşağı yukarı 45 gün civarı tutuyor. Şu ana kadar projede harcadığım toplam para kuruşu kuruşuna 73,000 (yazı ile yetmişüçbin) lira. Eylül’deki kaba inşaattan sonra yaptığımız işl…
Köyde Doğal Ev Yapma Hevesi — 5
Bu yazının ana konusu sonraki adımlar: Evimizi yaptık (ben & kız arkadaşım Özge) ve bir yıldan fazla süredir içindeyiz. Peki ne hissediyoruz?

Read more

--- Yalçın Arsan'ın şahsi web sitesi, tüm hakları saklıdır © 2002 - 2024 --- Kurumsal web sitesi Arsan Danışmanlık